Színház-varázs

Ave Maria - Adventi Gála a Budapesti Operettszínházban

2022. november 28. - színházvarázs

2022. november 27.

gala_osszkep.jpg

 Jézus születésének misztériuma a keresztény ember számára az egyik legbensőségesebb csoda.

Ennek jegyében november utolsó hétvégéjén a Budapesti Operettszínház két csodálatos szépségű Adventi gálával kápráztatta el közönségét, melyet a Magyar Televízió rögzített és karácsonykor kerül a képernyőre.

Az  Ave Maria - Adventi Gálát az M5 csatorna tűzi műsorára december 24-én 20 órakor.

A Tv műsor beharangozója így szól:

„Pompázatos díszbe öltözik a Budapesti Operettszínház, mely a művészet eszközével, a zene erejével emeli a hallgatóságot angyali szférákba, és igéz karácsonyi hangulatot a közönség életébe. A meghitt és intim hangulatú Ave Maria című gálaműsorban a teátrum sztárjainak előadásában népszerű dallamok csendülnek fel, mely álomszép estély keretében mindenki megtalálja a szívének kedves muzsikát.”

gala_szinhaz_2_jaszol.jpg

És valóban a nagyközönség nem mindennapi élményben részesült ezen a két előadáson. A Budapesti Operettszínház ismét bizonyította, az ünnepi gálák verhetetlen bajnoka minden téren. Az Adventi gálaműsor értékét, szívet-lelket gyönyörködtető szépségét a nagyon kifinomult, szépérzékkel, ízléssel, finomsággal összeválogatott csodálatos dalok adták, melyet a színház társulatának válogatott művészei teljes odaadása, fergeteges előadása tett felejthetetlenné. Minden elismerés megilleti az est rendezőjét, Bori Tamást ennek a csodálatos estnek a színpadra álmodásáért.

Csupa-csupa az ünnephez kapcsolódó, ünnepre hangoló, a szeretet erejét csodálatosan megfogalmazó hálaadó imák, nagyívű himnuszok, fantasztikusnál fantasztikusabb előadásban, varázslatosan bensőséges hangulatot teremtve, melyhez nagyban hozzájárult a színház nagyszerű zenekara, Pfeiffer Gyula főzeneigazgató vezényletével és a színház fantasztikus énekkara.

Az egész este nagyon szeretettel teli, végtelenül felemelő volt. A műsor első fele igazi templomi hangverseny hangulatát varázsolta a közönség elé mélyérzésű imáival…

gala_fellepok.jpg

Valamennyi csodálatos hálaadó dalt és fantasztikus előadóját képtelenség felsorolni…

Ízelítőül ezért csupán néhányat kiragadva…

Csodaszép indításként mindjárt az ünnepi gála bevezető himnusza után a belga és német romantika nagy alakjának César Franck zeneszerzőnek: Panis angelicus-át Lévai Enikő tolmácsolásában hallhattuk szinte mennyei hangokon, melyhez légiesen szép, angyali megjelenés társult.

A közönség vastapssal jutalmazta Zábrádi Annamáriát, aki Adolphe Adam: Cantique de Noël-jét énekelte a teátrum énekkarával.  Egyszerűen borzongató előadásban az énekkar fantasztikus kíséretével. Annamária magávalragadó előadása közben szinte szállt a zene szárnyán, ráfeküdt a zene hullámaira, és hagyta, hogy a teste azon ringatózzon. Elragadtatása hatott a közönségre. Szebbet, megnyugtatóbbat, felemelőbbet el sem tudtam képzelni abban a pillanatban… igazi varázslatos hangulatot teremtett.

Fischl Mónika könnyfakasztóan szép előadásában Verdi Otellójából Desdemóna imája amint búcsúzik az élettől és a szűzanyához könyörög: „zárd szívedbe a jót, őrizd a gyöngét…”  fájdalmasan szép, átérzett előadásban az érzelmek és a hangszínek elképesztően széles skáláját állította fel ezzel a magasztos imával. Az egyik legmeghatóbb pillanatot teremtette meg a színpadon, fátyolos csillogást előcsalogatva a nézők szemében.

gala_kerekes.jpg

A műsor első részében egy csodálatos zenekari mű is helyet kapott: Jules Massenet: Thais – meditációja Kerekes Tibor a színház zenekarának koncertmestere hegedűszólójával, aki előadása közben szinte eggyévált a hangszerével. Végtelenül szép előadásában sírt a hegedű a keze alatt. Gyönyörű muzsikával ajándékozva meg a nagyérdeműt, amint a hegedű és a hárfa andalító összecsengését élvezhettük. A zene elringató szépségét élvezve érdemes volt a zenekarra is figyelni, milyen átéléssel, odaadással zenélnek.

Pfeiffer Gyula kitartó munkája meghozta gyümölcsét. Gyönyörűség volt a zenekari önálló csodamuzsika, amikor azt érezte a néző, egyszerűen olyan tökéletes volt minden pillanat, a gyönyörű szárnyaló melódia, önfeledtség, örömzene, ahogyan teljesen átadták magukat a zenének és egymásnak, arcukról leolvadt a mosoly, igazi átszellemültség volt látható rajta. Kerekes Tibor a hegedűszólama közben lehunyta a szemeit és percekig úgy játszott önfeledten, a föld fölött lebegve… csodaszép volt. Ezeket a muzsikusokat már örökre a szívembe zártam. Tisztelem a tudásukat, a tehetségüket, az alázatukat. Profik és alázatosak egyszerre. A hév, amivel muzsikálnak… bámulatos és elragadó. Az együtt rezdülésük irigylésre méltó.

gala_moniek_1.jpg

Vadász Zsolt, Fischl Mónika és Pete Ádám

Az est első felének lezárásaként egy gyönyörű részlet hangzott el Giacomo Puccini első operájából, a Lidércekből Vadász Zsolt, Fischl Mónika és Pete Ádám előadásában, melyet csak úgy lehet leírni, hogy hatalmas zengő, égig szálló hangok.

Az előadás háziasszonya Nádasi Veronika a meseszép első felvonást Babits Mihály Második énekének ideillő részletével zárta:

„Megmondom titkát édesem a dalnak:

Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat.

Mindenik embernek a lelkében dal van,

és a saját lelkét hallja minden dalban.

És akinek szép a lelkében az ének,

az hallja a mások énekét is szépnek.” 

mely csodálatos összefoglalása volt az elhangzottaknak…

A meseszép kezdet után a folytatásban hasonlóan fennséges dallamok szálltak tova, a világ és a hazai musicalirodalom legszebb gyöngyszemei, mind-mind hálaadó ima az életért, a gyermekért, a békéért…

Mindjárt a szünet után csendült fel Szörényi Levente és Bródy János a jövő évben negyven éves jubileumát ünneplő rockoperájának az István a királynak egyik legszebb részlete a Töltsd el szívünk békesség Dolhai Attila, Drahos Evelin és Homonnay Zsolt nagyszerű előadásában.

gala_ati_1.jpg

Dolhai Attila, Drahos Evelin és Homonnay Zsolt

A darab esküvői jelenetét, Gizella, Drahos Evelin és István, Dolhai Attila csodálatos kettősét szinte lélegzet visszafojtva hallgatta a közönség.

Az est legszebb pillanatait teremtették meg… A darabból kiragadva igazi mini színházat játszottak, teljes átéléssel… Amikor csak Gizella énekel, ott a mi Istvánunk teljes odaadással figyelt rá és míg hallgatta menyasszonyát, megértve, átérezve minden szavát, minden gondolatát, lassan ráemelte a tekintetét és így nézte hosszú másodpercekig. Az a tekintet, tulajdonképpen mit is mondott el vele: Komolyság, megértés, az addigi kétségeinek felismerése… mindezt pár pillanatba sűrítve, igazi drámai pillanatokat teremtve a nagyérdemű legnagyobb örömére. Szép és felemelő pillanatoknak lehettünk tanúi.

gala_nic_dich.jpg

Ninh Duc Hoang

Andrew Loyd Webber Requiemjéből Ninh Duc Hoang fantasztikus hatalmas hangjaival előadott Hosanna volt hallható, a színház nagyszerű énekkara briliáns kíséretével.

Karácsonyi Harangok dalát Dolhai Attila előadásában élvezhette a nagyérdemű. A belépés vidám indítása után komolyságot erőltetve magára, egyetlen mondat, egyetlen elkeseredett dalsor: „béke nincs, nem kérhetem…” egyetlen szó és azonnal átlényegül, belehelyezkedik az érzésbe és tökéletesen közvetítette azt felénk… Csodaszép, megható pillanatot teremtett a színpadon. Gyönyörűségesen szólt, a mindenfelé becsempészett lágy hangjain túl azzal a képességével, amilyen meghatóan tudja előadni a dal minden sorát.

gala_harangok.jpg

Dolhai Attila

„békét hozz, harangok zenélnek, szívemben hallom őket, békét hozz és új reményt…” gyönyörűséges fohász, valóságos imaként hatott…

A dal végén a legfelemelőbb pillanatokat teremtette meg, amikor a dal után megénekeltette a közönséget. Nagyon jó volt látni, milyen büszke örömmel, szinte áhítattal hallgatja, amint a közönség neki-vele együtt énekelt. A közönséggel együtt zengett a kérés az ég felé: „Békét hozz!”

Az imádságok sorában az egyik legmeghatóbb könyörgést Gubik Petra szólaltatta meg a Notre Dame-i toronyőrből Esmeralda imájával. Petra ezt a szerepet évekkel ezelőtt játszotta, de már akkor érezni lehetett, hogy ez a törékeny, fiatal lány micsoda drámai erővel rendelkezik. Egyszer rég egy kedves kollégája valahogy úgy fogalmazott, hogy amikor egy dal megszületik és egy előadóhoz kerül, sokszor lehet érezni, az a dal a legjobb helyen van… és valóban egy csoda, Petra amilyen megrázó erővel tudja előadni a cigánylány könyörgését népéért…

gala_gubik_2.jpg

Gubik Petra

„Szeresd a népem és űzd el a kínt. Öleld meg őket, hisz gyermeked mind!”     

Igazi segélykiáltás, valódi fohász volt az égiekhez…

Fischl Mónika és Dolhai Attila az est egyik legszebb párosa a The Prayer, Nézz rám Istenem duettjükkel, mely torokszorítóan szépséges volt előadásukban. Tökéletes volt az összhang, amikor két ember között szinte megszűnik a külvilág… szinte tapintható volt a másikért aggódó figyelem, szeretet. Fischl Mónika és Dolhai Attila a műsor végén méltón képviselte az egész este folyamán a színpadon végig jelenlévő eleganciát, tartást, a csodaszép kiállást, a lélekből, mélyről jövő érzelmeket. Lenyűgöző volt… érzelemtől túlfűtött hangjuk szárnyalt.

gala_vera.jpg

Nádasi Veronika

Ezután a fináléban a boldog, felszabadult együtt éneklés emelte az est fényét, hangulatát magasságokba Nádasi Veronika vezetésével az Apácashowból az Áldással, valamennyi művész közös öröménekével.

Tökéletes ünnep volt a lelkünknek mindkét este. Szívet melengető, felemelő érzésekkel teli…

Köszönet érte minden fellépőnek.

 

 Írta: Kókainé Ibolya 

Fotók: Budapesti Operettszínház / Mahunka Balázs /

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhazvarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr2717989750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása