Színház-varázs

Érted táncolunk jótékonysági gála... a Budapesti Operettszínház színpadán

2022. december 06. - színházvarázs

Tánc egy életért… egy példaértékű összefogásról

 2022. december 5.

erted_tancolunk.jpg

Közeledik a világ egyik legszebb ünnepe, a Karácsony.

Imádom az évnek e szakaszát, nem szégyellem, már novembertől lesem, hogy mikor teszik ki az utcákra, a terekre a karácsonyi dekorációt.  Az ember készülődik az ünnepekre, egy kicsit lelassít, elgondolkodik a világ dolgain… Advent.

A legtöbb ember boldogan készülődik az ünnepekre, ajándékokat vásárol, izgatottan készíti és várja a meglepetéseket. Elpakolja egy pici sarokba a mindennapok bosszúságait és egyszerűen csak örül.

Mert ez a világ nem csak szomorú, ez a világ jóságos, szépséges és vidám. Miközben tele van harcosokkal, tündérekkel, rettenthetetlen lovagokkal és a mindenre elszánt segítőikkel, vagyis Velünk, együtt érző emberekkel.  Ez a világ hétköznapi hősökről szól, kitartásról, egymás támogatásáról, önzetlenségről, tiszteletről, hitről és szeretetről.

Érted táncolunk gála… 2022. december 5. a Budapesti Operettszínház színpadán most erről szólt…2022. június 27. hétfő egy tragikus nap volt a Budapesti Operettszínház életében… Egy nap melyet nem felednek azóta sem, melynek meg nem történtté tételéért mindent megadnának.

Június 27-én délelőtt a színház két balett művésze a megszokott útvonalon sietett a délelőtti próbára, amikor leomlott a VI. kerületi, Jókai utca 1. számú ház tetőzetének egy része. A mentők egy súlyos és három könnyű sérültet vittek kórházba, miután lezuhant a ház negyedik emeleti falrésze. Egy közel 50 méteres falrész omlott rá az ott parkoló autókra és az utcán járókelő emberekre. A négy sérült között volt egy 26 éves balerina is, aki éppen táncpróbára ment a színházba párjával. A balerina Tóth Nikolett, aki súlyos koponya- és gerincsérülései miatt egy komplikált életmentő műtétsorozaton esett át és aki azóta is ápolásra szorul, de hite töretlen a teljes gyógyulásban.

Nikolettet a színházba járó közönség az évek során számtalan darabban láthatta táncolni, többek között az Ének az esőben, István, a király, Luxemburg grófja, Csárdáskirálynő, Mágnás Miska, Marica grófnő, Hegedűs a háztetőn, Diótörő, Korhatár nélkül táncgálán, A mosoly országában gyönyörű szóló táncát élvezhette, A képfaragó modelljeként és az elmúlt év karácsonyán a Diótörő Klára hercegnőjeként.

erted_dolhai.jpg

A tragikus esemény hírére a színház munkatársai imaláncot indítottak a Mária Rádióban kollégájuk gyógyulásáért. A Világosság rózsafűzért Dolhai Attila színművész, a rádió imacsoportjához csatlakozva imádkozta Nikolett gyógyulásáért. A Mária rádió felhívása így szólt:

 „Az Operettszínház munkatársai színházukban gyűltek össze közös imádságra. Szeretettel hívjuk hallgatóinkat, hogy csatlakozzanak be minél többen az imaláncba, hordozzuk közösen imáinkban a sebesült táncművészt!”  Sokan hordozzuk imáinkban azóta is…

Ha létezne ma Magyarországon egy díj, melyet a színházak közül az kapna, aki a legtöbbet tett emberbaráti szeretetből, a közönsége iránt érzett tiszteletből, vagy egyetlen rajongója miatt, vagy egyetlen bajba jutott kolléga miatt, azt a díjat most vitathatatlanul a Budapesti Operettszínház társulata kapná, hiszen az elmúlt években nem az első nagyszabású összefogásuk egyetlen ember megmentéséért.

Még egy színháznál sem tapasztaltam ilyen mértékű összefogást, így egy emberként küzdeni egyetlen életért. Példaértékű, ahogy az első pillanattól segítik Nikolettet és családját.

Végtelenül becsülendő ebben a társulatban, hogy mindig mennyire a másik mellett állnak, segítik a bajban. Tiszteletreméltó a másikért való aggódás, a társulat szinte már családias összetartozása közönségük szeretete, tisztelete, az ahogy estéről estére értünk élnek és mi értük vagyunk ott… A legszebb példája volt ennek az összetartozásnak, a hétfő esti Érted táncolunk gála, ahol a színház nagyszerű balettkara az ország szinte valamennyi táncformációjával együtt, mindenki egyként küzdött egyetlen balerináért, Tóth Nikolett esélyéért a teljesebb élethez…

erted_csoport.jpg

A színház egy emberként állt ezekben a nehéz időkben kedves kollégájuk mellett és segítették a gyógyulásban hitükkel. Az út melyet Nikolettnek még meg kell tennie a teljes felépüléshez, nehéz mind fizikailag, mind lelkileg, a családjának pedig anyagi segítségre van szüksége az akadályok leküzdéséhez. Ezért a színház úgy döntött egy jótékonysági gálaműsort rendez kollégájuk megsegítésére.

A Budapesti Operettszínház meghívására összefogtak a hazai táncszakma jeles képviselői az ország minden szegletéből. A jótékonysági gálaesten 14 klasszikus balett, kortárs-, és néptáncegyüttesnek közel 77 táncművésze lépett színpadra. A gálaest megálmodója Gallai Zsolt, az Operettszínház balettművésze, a rendezője: Apáti Bence, a színház balettigazgatója volt.

Fellépő társulatok voltak:

Badora Társulat, Bozsik Yvette Társulat, Budapesti Operettszínház, Feledi Project, Győri Balett, Kecskemét City Balett, Magyar Állami Népi Együttes, Magyar Táncművészeti Egyetem, Miskolci Balett, OPERA / Magyar Állami Balett, Pécsi Balett, Pirók Zsófia, Re-Production Dance Company, Szegedi Kortárs Balett

erted_plakat.jpg

A műsorban bemutatásra kerültek változó sorrendben:

Lehár Ferenc: Pacsirta a Budapesti Operettszínház Balettkarának előadásában

Kalotás Csaba: A FALKA részlet Badora Társulat előadásában

Dorombtánc: Magyar Állami Népi Együttes, Húsvét Dániel közreműködésével

Bizet: Carmen című balettből, Carmen és Don José kettőse a Pécsi Balett előadásában

Trois - pas de trois  Jacques Offenbach:Les larmes de Jacqueline Op.76 NO2, a Miskolci Balett előadásában

Auber: Grand pas classique pas de deux, Magyar Táncművészeti Egyetem fellépőivel

Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms: Elégia Szegedi Kortárs Balettől

Krizsan Dániel, Krizsán Dávid, Deprivus, ének: Erdős Attila  Bozsik Yvette Társulattól

Interstellar, Hans Zimmer: Csillagok között, Kecskemét City Balett, Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Las Flamencas - Anya és Lánya flamenco táncprodukció: Pirók Zsófia, Lippai Andrea

Győri Balett: PianoPlays c. estjéből Liszt Ferenc: Szerelmi álmok a Győri Balett közreműködésével

Csajkovszkij: Diótörő  a Budapesti Operettszínház táncosai: Babácsi Benjamin, Németh Alexandra előadásában

Erik Satie: Trois Gnossiennes OPERA - Magyar Nemzeti Balett előadásában.

Tesla Musical Fényhimnusz,  Ének: Füredi Nikolett  Re-Production Dance Company táncosainak közreműködésével.

Végtelenül letisztult előadást láthatott a közönség minden külsőségek, minden csillogás nélkül. A színpadon minden a táncról szólt, gyönyörűen megkomponált koreográfiákkal. Köszönet illeti a szépérzékkel összeállított előadásért a rendezőt, Apáti Bencét és segítőit: Angyal Mártát, Gallai Zsoltot és Lénárt Gábort.

Az est szépséges indításaként a házigazda, a Budapesti Operettszínház balettkara Lehár Ferenc: Pacsirtájával megalapozta az est felemelő hangulatát.

Majd a színház Főigazgatója, Kiss-B. Atilla végtelenül egyszerűen elmesélte a tragikus eseményeket és kért minden jóérzésű embert, erejéhez mérten segítse támogatásával Nikolett családját. Meleg szeretettel köszöntve a páholyban jelenlévő Nikolettet.

A műsor első felében a kortárs balett képviselői léptek színpadra, modern táncformációk, míg az est folytatásában helyet kapott a klasszikus balett, a flamenco és a néptánc is.

erted_beni.jpg

A szünet után elsőként lépett a színpadra Babácsi Benjamin, Nikolett vőlegénye, aki partnerével Csajkovszkíj Diótörőjének egyik legszebb részletét táncolta. Benjamin, aki jelen volt a tragédiánál, maga is könnyebben megsérült akkor. Hatalmas lelkierővel táncolta végig a jelenetet erősen küzdött a könnyeivel, fantasztikus tartással. Előadásuk végén már érezhető volt nála a könnyes csillogás. Ő teljes szívvel az életért táncolt, szerelme és a közös életükért. Az est legmeghatóbb pillanatai voltak.

Minden produkciót hatalmas sikerrel, tapsorkánnal jutalmazott a fogékony közönség. Fantasztikus mennyi mindent el lehet mondani a beszélő testtel, a  beszédes mozdulatokkal az alig érintések szépségével. A mozdulatok művészete mesél az ember érzéseiről, szerelemről, vágyról, gyűlöletről, elengedésről.

A Bozsik Yvette Társulat művészei a Deprivus előadásával fantasztikusan érzékeltették a mozdulatok művészetével egy egész élet történetét is el lehet mesélni. Az ifjúkori félénk ismerkedésen át a szerelem gyönyöréig, majd az idő múlásával az elhidegülésen át a társas magány érzését kifejező mozdulatokkal, a társunk végső elvesztéséig. Az üres csendet is fantasztikusan kifejező mozdulatokkal, mikor hiába nyúl az ember egy kéz után, az már nincs sehol. Egyszerűen megrendítő volt.

A Győri Balett mesés előadást varázsolt a nagyérdemű elé  két művésze Liszt Ferenc Szerelmi álmok andalító muzsikájától kísérve légies táncukkal.

Pirók Zsófia és Lippai Andrea közös produkciója az est egyik legnagyobb sikerét aratta tüzes flamenco táncukkal.  Ők egy három darabból álló Las Flamencas - Anya és Lánya flamenco táncprodukciót mutattak be. Ez a spanyolországi Andalúziában élő cigányok által a 18–19. században elterjesztett népzenei táncstílus, melynek velejárója a hatalmas gyönyörű vállkendő, mely külön életet él tánc közben. A hófehér csodás kendők légiesen szálltak, mint fenséges madarak az égben. Pörögtek-forogtak, ölelték körbe a táncosokat. Végtelenül szépséges hatást keltve a nézőben.

A Magyar Állami Népi Együttes táncosa, Húsvét Dániel Dorombtáncával az ősi magyar virtust elevenítette fel nagy sikerrel.

Az est végén a Re-Produktion Dance Company lelkes csapata méltó befejezésként a nemes célért  adta elő a Tesla Musical Fényhimnuszát Füredi Nikolett csodálatos dala kíséretében. A végén könnyes csillogással a szemükben szívüket mutatva Nikolett felé együtt énekelték… Jöjj hát fény!

erted_tancolunk2.jpg

„Jöjj hát fény, jöjj hát fény!

Gyúljon fény a félhomály helyén

Hadd lássak végre én.”

„Az ikerfénytől felragyog a szépség

És így kap távlatot a lét…”

Szebbet, megnyugtatóbbat, felemelőbbet, a szeretet áramlását a térben el sem tudtam képzelni abban a pillanatban… igazi varázslatos, könnyekig ható hangulat volt.

lyen grandiózus "szivárványos gálának" ritkán lehet részese a nagyérdemű, melynek fényét emeli a jószándék, a segíteni akarás.

Az est valódi üzenetét egy csodaszép Hamvas Béla idézet fogalmazza meg. Ezeknek a nagyszerű művészeknek, igaz embereknek az odaadó segítségét látva úgy érzem ez a csodálatos gondolat, most róluk szól… mert e szerint élnek és cselekednek valamennyien:

„A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja. A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle. Mert amikor bennünket elküldtek, az útra bocsátó hatalom így szólt:

Rád bízok minden embert külön, kivétel nélkül mindenkit. Segíts, adj enni, adj ruhát, mindenkire vigyázz úgy, mint magadra, és ne hagyj senkit a sötétségben elmerülni.

Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, oszd meg. Az egész világ a tiéd. Szabad vagy a kövektől az éterig. Ismerd meg, hódítsd meg, senki sem tiltja. De jajj Neked, ha magadnak tartod! Elbocsátalak Téged is, mint mindenkit. Felelős vagy minden emberért, aki Veled él, s el kell számolnod minden fillérrel, amit magadra költesz, minden örömmel, amit magadba zártál, és minden boldog pillanattal, amit magadnak tartottál meg. Most eredj és élj, mert a világ a Tiéd!”

(Hamvas Béla)

 Köszönet a szervezőknek, Főigazgató úrnak, minden az ügyért önzetlenül fellépő művésznek és minden jóléleknek, aki valamilyen módon hozzájárul, hogy Tóth Nikolett egy új évben, új élettel boldog, teljes életet élhessen…

Az előadásra megváltott jegyek bevétele a fiatal táncművészt és családját támogatta!

„mindenkire vigyázz úgy, mint magadra, és ne hagyj senkit a sötétségben elmerülni.”

Adva van egy gyönyörű, nagyon tehetséges fiatal nő, akinek minden álma, minden imája a nap huszonnégy órájában arról szól, hogy egyszer újra színpadon állhasson. Közeleg a szeretet ünnepe, segítsük Nikolettet a felépülésben, hisz ami vele történt, bármelyikünkkel bármikor megtörténhet.

Aki nem lehetett jelen ezen a felemelő gála műsoron, de úgy érzi a távolból is segíteni szeretné Tóth Nikolettet a felépüléshez és egy teljes élet szépségeit megélni,

 az az alábbi számlaszámon teheti meg:

Bozsik Yvette Alapítvány

10300002-20386544-00003285

A közleménybe pedig ez írandó: NIKI

 

Együtt sikerülhet… hisz egy régi bölcs mondás szerint:

„ Ha segítesz másokon, az téged is épít, többé, jobbá tesz!

Nem tudsz úgy átvinni valakit a csónakodon a túlsó partra, hogy te magad is meg ne érkezz.”

 

Írta: Kókainé Ibolya

Fotók: Budapesti Operettszínház

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhazvarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr6417995788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása