Színház-varázs

SZOLNOKI SZIMFÓNIKUS NYÁR, PARTI – TÚRA FESZTIVÁL FOREVER BROADWAY – Musical Gála koncert

2021. szeptember 23. - színházvarázs
2021. augusztus 8.

SZOLNOKI SZIMFÓNIKUS NYÁR, PARTI – TÚRA FESZTIVÁL

FOREVER BROADWAY – Musical Gála koncert

A Szolnoki szimfonikus Nyár- Parti-Túra Fesztivál 2021 keretein belül az első előadás, melyet élvezhetett ezen a perzselő nyári estén az összesereglett nagyérdemű Szolnokon a Kossuth téren, a Szolnoki szimfonikusok és a Budapesti Operettszínház közös produkciójában egy csodaszép musical gála volt, mely méltán viselte a FOREVER BROADWAY címet.


Az este folyamán a közönség által oly nagyon szeretett legnagyobb musical slágerek csendültek fel olyan nagysikerű musicalekből mint: a Kabaré, Elisabeth, Mozart, My Fair Lady, West Side Story, A Szépség és a Szörnyeteg, Jézus Krisztus Szupersztár, Nyomorultak, Macskák, Oroszlánkirály, Miss Saigon, Az Operaház Fantomja, Evita, Hair. Volt itt minden, mi szem-szájnak, vagy sokkal inkább fülnek ingere a több száz érdeklődő legnagyobb örömére.A közönség a két órás műsor során egy szenzációsan összeállított gálában gyönyörködhetett, hangzását és látványvilágát illetően a legmagasabb színvonalon, melyért köszönet illeti a Szolnoki Szimfónikusokat és a Budapesti Operettszínház fellépő művészeit: Lévai Enikőt, Lukács Anitát, Gubik Petrát, Szulák Andreát, Dolhai Attilát, Laki Pétert és Cseh Dávid Pétert, valamint a Budapesti Operettszínház énekkarát, Tánckarát, a színház oszlopos tagját, Maklári László karnagy urat, valamint Kanai Toshifumit a társ karmestert. Nem utolsó sorban pedig köszönet illeti erőfeszítéséért, aki mindezt színpadra álmodta. Bori Tamás rendezőt.

Gondolataim egymást kergetve már a dalok közben száguldoztak a képzeletbeli klaviatúrán, mit fogok az olvasóval megosztani a fantasztikus, szívet-lelket gyönyörködtető élményeimből. A látottak-hallottak hatása alatt első felindulásomban úgy gondoltam, beszámolómban majd kiragadom minden művész egy-egy nagy pillanatát… ahogy jöttek sorban a dalok nagyszerűbbnél-nagyszerűbb előadásban, rá kellett döbbennem, egyszerűen lehetetlen vállalkozás ezeknek a fantasztikus művészeknek egyetlen nagy pillanatát kiragadni a tökéletes egészből, hiszen az est folyamán mindenkinek csak nagy pillanatai voltak…Most mégis megpróbálok kiragadni pár lélektől-lélekig ható csodálatos pillanatot, melyek a legnagyobb hatással voltak nem csak rám, de a közönség ovációjából ítélve az összesereglett tömegre is….A gála során a musicalirodalom legszebb és nyugodt szívvel állítható, a legnagyobb gyöngyszemei hangzottak el végtelenül szórakoztató előadásban, magas színvonalon…Nagyszerű ötlet volt az est rendezőjétől, hogy a gála indítását, az este felkonferálását a szolnoki születésű a helyiek körében nagyon közkedvelt művészre, LAKI PÉTER humorára bízta, aki a kabaré konferansziéjaként lépett színpadra és köszöntötte a nézőket és művészeket egyaránt a híres musicalből a kabaréból a Willkommen, Bienvenue, Welcome dalával. Az operettszínház fiatal művésze igazi energia és humorbonba szerepet töltött be a műsor folyamán, mégis voltak csodálatos pillanatai, amikor hangjával, valódi komolysággal előadott dalával levette a lábáról a közönséget, a My Fair Lady-ből a csodaszép dalával. Jártam-keltem én…

Mindjárt ezután a történet folytatásaként LÉVAI ENIKŐ bájos, kicsit butácska, durcás, de a szépre-jóra vágyakozó fruska szerepében lépett színpadra ugyan ebből a darabból előadott Csudijó dalával hatalmas sikert aratva. Enikő a Budapesti Operettszínház fiatal szépreményű primadonnája azonban az este legszebb pillanatával mégis egy másik dallal aratott hatalmas sikert. Azt hiszem, hosszú időre maradandó emlékként él majd a hallgatóságban DOLHAI ATTILA partnereként… a Time to Say Goodbye előadásukban az este fénypontja volt. Ritkán hallani ilyen borzongató csodát két ilyen csodálatos hang előadásában. Hangjuk üstökösként tört utat az ég felé a csillagfényes éjszakában.

Azt hiszem ez a dal sokak előtt Miklósa Erika és Dolhai Attila párosaként lett emlékezetes évekkel ezelőtt egy régi gálán, ez most méltó utódja lett az akkori előadásnak. Enikő és Attila hangja csodás magasságokba szárnyalt, tökéletes harmóniában csengett össze. Borzongatóan szép, maradandó élményként. Köszönet érte.

DOLHAI ATTILA saját bevallása szerint is egy nagyon nehéz időszakon van túl, mégis töretlen lelkesedéssel, lendülettel, hangjával kicsit sem spórolva, talán még az eddiginél is szebben zengő magas hangjaival örvendeztette meg az őt szerető közönséget musical repertoárjának legszebb dalaival. Ami szerintem sokunk szívében fájdalmasan szép emlékeket ébresztett, az a Miss Saigonból az egyik legszebb dala, az Istenem, miért? Rég nem hallott, előadásában most is szívszorítóan szépséges hangokkal és megható érzelemmel előadva. Musical repertoárjából a legszebb dalok lettek összeválogatva, mind a megszokott magas színvonalon előadva a közönség ovációjától kísérve… ilyen szeretett régi szerep, és belőle az egyik legkedvesebb dala volt a Zene az vagyok én és a még mindig rá illő piros kabát, hisz akik láthattuk a szerepben, sokunk számára ő maradt az örök Mozart és a ZENE… AZ Ő. És hogy mennyire nem spórolt nemrég műtött hangjával bizonyítva, hogy az szebben szól, mint valaha, ezeket a remekbe szabott dalokat még megkoronázta a csodálatos Bernstein dallal: Miénk az éj… Kedves partnere LUKÁCS ANITA, aki csilingelő, bájos társa volt abban a pár percben…

Ennek a gálának az igazi kakukktojása, csodás meglepetésként LUKÁCS ANITA volt, aki vérbeli operettprimadonnaként komfortzónájából kilépve az este folyamán szebbnél-szebb musical slágerekkel ajándékozta meg a közönséget, bravúrosan előadva Webber: Macskákból a legszebb dalt, az Éjfélt. Anita nagy pillanatai azonban az Operettszínház szépreményű, fiatal művészével CSEH DÁVID PÉTERREL közös daluk alatt született, az Operaház Fantomjából az Ennyit kérek én csodálatos előadása alatt… Nemcsak hangjuk tökéletes összecsengésével, de abban a pár percben tökéletes színészi játékukkal is elvarázsolták a nagyérdeműt. Gyönyörű volt.

SZULÁK ANDREA végtelenül szeretetreméltó előadásában szólalt meg a Szépség és a Szörnyeteg, de a gála végén azért elénekelt egy olyan New York - New York-ot, hogy a környező házak falai beleremegtek, melyet a közönség hatalmas tapssal és ovációval hálált meg.

A végére hagytam a számomra oly kedves, fiatal tehetséget GUBIK PETRÁT, akinek sokoldalúságát bizonyította, hogy ugyanolyan csodálatos hangokon énekelt Elisabeth-et, mint Evitát, vagy épp az Oroszlánkirály szeretetreméltó duettjét, Érezd a szív szavát Laki Péterrel. Mindet tökéletes átérzéssel, szinte a darabból kiragadva, hitelesen közvetítve a dal mondanivalóját. Evitája egyszerűen egy borzongató csoda minden ritka alkalommal, ha elénekelheti.

Az est fénypontja a művészek közös produkciója a Nyomorultakból az Egy nap még, melyben Marius:Laki Péter, Valjean:Dolhai Attila, Cosette: Lévai Enikő, Eponine: Gubik Petra, Enjolras: Cseh Dávid Péter, Thenardier pedig színház ének és tánckarának egy sokoldalú tehetsége ILLÉS ZOLTÁN volt. A dalt végtelenül precíz rendezésben, égő fáklyákkal hatalmas elánnal adták elő, mely szerintem sokunk szemébe könnyeket csalt. Hatalmas köszönet érte a rendezőnek, Bori Tamásnak, megindítóan szép jelenet volt.Ennyi csodálatos, nagyívű dal után a végén azért a buli hangulat sem hiányzott: Szulák Andrea és Lukács Anita fergeteges előadásában a Dreamgirls-ből az One Night Only, melyhez a végén az est megkoronázásaként csillogó petárdák kíséretében csatlakozott az est összes fellépője egy fergeteges fináléban.

Utószóként ehhez a nagyszerű előadáshoz talán csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy jósorsomnak köszönhetően bepillantást engedtek a szervezők ennek, az estére tökéletes egésszé összeállt alkotásnak, mellyel elkápráztatták Szolnok város kedves közönségét előadás előtti próbafolyamatába.

Láttam mennyit fáradoztak a tűző napon, a harminc fok feletti hőségben egy egy pici részletet huszonötször is újrapróbálva az egész csapat: zenészek, énekkar, művészek. Sokszor látszott rajtuk már a fáradtság, mégis végtelen fegyelemmel, odaadással ismételték újra és újra a rendezői utasításokat, a hangosító pultnál az egyes hangszerek megfelelő szinten megszólalásának beállítását, minden apró részletet pontosítva. Tökéletes, megfeszített csapatmunka rejtelmeibe nyertem bepillantást, melyet ezúton köszönök. Ez számomra még értékesebbé tette az esti csillogást...

Mindezt azért, hogy a tökéletesen összeállított gála minden pillanatával elkápráztathassanak bennünket, nézőket, hogy örömöt szerezzenek a sok-sok embernek, aki megtisztelte érdeklődésével a produkciót.Köszönet illet minden a szervezésben és az alkotásban résztvevőt ezért a sokáig felejthetetlen estéért! Köszönet illeti Szolnok városát is!

2021. augusztus 9.                             Kókainé ibolya

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://szinhazvarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr5816698240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása