Színház-varázs

ROCK FARSANG… álarc nélkül, avagy Dolhai Attila másik arca…

2023. február 25. - színházvarázs

a_farsang_jo.jpg

„Álmodtam egy világot magamnak,

Itt állok a kapui előtt…”

 Dolhai Klub napló 3.

 

Dolhai Attila a Budapesti Operettszínház színművésze immár húsz éve nagy sikerrel lép a közönség elé akár musicalben, akár operettben játszik. Bármilyen szerepet ölt magára, ezer féle álarc mögé bújik. A nagyközönség csodálja, de a színpadon abban a három órában nekik csak az épp alakított figura arcát mutatja. Azonban az igazi Dolhai Attila valójában nem ő, nem azonos egyik szereplővel sem.

Van egy hely Budapest szívében, a Premier Kultcafé, ahol végre álarc nélkül, igazi arcát mutatja annak a kis csapatnak, akik évek hosszú sora óta ismerik-szeretik, nem csak a színpadi sztárt, hanem magát az embert.

Dolhai Attila rajongói klubja immáron 2022. november 11. óta havonta vonzza a Premier Kultcafé-ba egy kötetlen zenés, beszélgetős, sztorizgatós közönségtalálkozóra az őt szerető rajongók közül a kemény magot. Közelebb hozva egymáshoz művészt és közönségét. Sokan nagyon várják ezeket az estéket, mert itt végre nem a szerepek, klisék által beskatulyázott művészt kapják, hanem az originál Dolhai Attilát, akire már régóta kíváncsiak voltak.

a_derzsi.jpg

A jelenlévők közül sokan Attila tehetségének minden fajta ragyogását végig kísérhették az évek során minden műfajban. Jó bonvivánként látni a színpadon, mint ahogy bármelyik musical főhősének, de nagyon jó látni vad rockerként őszinte önmagát felvállalva is, kicsit jobban bepillantást nyerni a gondolataiba, mi foglalkoztatja, milyen zenét szeret, mi az, ami közel áll a szívéhez… a jelenlévők ebből kaptak ezen az estén egy kis ízelítőt. Mivel a zenei pályán a rockzene indította el, olyan együtteseken nevelkedett, akik nagyban személyiségformálók voltak, mint a Led Zeppelin, Deep Purple, Hobó Blues Band, Piramis, Edda, így a rock örök szerelem maradt számára, melyhez színpadi szerepei mellett időről-időre visszakanyarodik.

Ezen a fantasztikusra sikerült klub esten, 2023. február 24-én a régi koncertjeire hajazó tömény rockot kaptunk. Saját örömére és a mi szórakoztatásunkra farsang lévén most a nagy elődök bőrébe bújva az igazi, végtelenül felszabadult, humorbomba Dolhai Attilát láthattuk. Itt nem volt rendező, aki megmondja, mit kell tennie és hogyan, nem volt a közönség részéről kívánságlista, itt most azt nyújtotta át, amit ő szeret, amiben igazán felszabadul, kiszabadul minden kötöttségből. Minden csupa meglepetés volt. Attila meglepetése nekünk. Saját kútfőből improvizálva, humorral, öniróniával fűszerezve fergetegesen szórakoztatott. Nagyon jól felépített műsor, melynek köszönhetően őrületesen jó hangulatot teremtett zenésztársaival: a billentyűknél Nagy Zsolt Liszivel, a szólógitárnál Derzsi Zsolttal közösen, akik minden csibészségben cinkos társaknak bizonyultak.

a_csapat.jpg

Már az est indítása is különlegesre sikerült:

A színpad még üres, csupán a hangszerek árválkodnak némán, sorsukra várva. A háttérben a függöny az impozáns DA logóval, jelezve hogy kire is várunk izgatottan, majd a függöny lassan szétnyílik és elkezdődik egy kisfilm vetítése…  Dolhai Attila élete képekben a kezdetektől és megjelenik a vásznon a Sakál és bandája, majd az ifjú Csonka Pici 1999-es kiadásban a Kifutó tehetségkutató műsorvezetője színpadra szólít egy ifjú tehetséget. Látunk egy félszeg, nyúlánk, kicsit tömbösen statikus kiállású, hosszúsörényű srácot, akinek az éneklés azután meghozza a kellő bátorságot… Sok-sok vidám filmkocka a régi szép időkből, melyek kellőképpen megalapozták az est hangulatát. A közönség hatalmas derültséggel fogadta.

A kisfilm, mely mindezt felidézi, fantasztikus összeállítás, itt megtekinthető: 

https://www.youtube.com/watch?v=3GuZk0ybpvw

A vetítés végén azután végre megkaptuk élőben is az est főszereplőjét és ezzel elindult egy fantasztikus hangulatú Rock&roll buli, egy farsangi „átváltozós-jelmezes” őrület. Az emlékezést a kezdetekre mi mással lehetett volna stílszerűen indítani, mint amivel az első szárnypróbálgatások után 1999-ben berobbant a köztudatba a Karthago együttes, Apáink útján nagysikerű dalával. Majd jött az igazi meglepetés, Attila ezen az estén nem csak énekelt, de a hazai rock legendák „bőrébe” is bújt egy-egy dal erejéig. Teljesen felszabadultan, humoránál volt nagyon. Szenzációsan utánozta nem csak hangban a nagy kedvenceket. Egy-egy ismert énekes gesztusainak, modorának, hanglejtésének felhasználásával előadott tréfás rövid jelenetei rendesen megdolgoztatták nevető izmainkat. A két zenész mindenben fantasztikus segítői, cinkostársai voltak. Igazi mini színházat csináltak ők hárman és hogy a show még tökéletesebb legyen, az adott énekesre legjellemzőbb kellékekkel is illusztrálták a dalt és előadóját. Mindenkire felkerült a hatalmas, göndör, fekete paróka, vagy épp a közismert napszemüveg, hosszú sál, úgy tolták a dalt, mint az igaziak…

a_demjen.jpg

Elsőkén Demjén Rózsi került terítékre. Volt Sajtból van a hold, Várj, míg felkel majd a nap, Szabadság vándorai, Jégszív, Fekszem az ágyon, Ha elindul a vonat, Szerelem első vérig…

Itt már az elején elszabadult a pokol. A közönség örömmámorban tapsolta, énekelte együtt a dalokat. Boldogan vokáloztunk Dolhai Attilának, zengett a közönségtől a terem.

Majd egy Horváth Charlie blokk nagyszerű dalait élveztük: Az légy, aki vagy, Könnyű álmot hozzon az éj, Jég dupla whiskyvel… a füstös, rekedt hang tökéletes megszólaltatása hallatán a mellettem ülő halkan a fülembe súgta: „Attila parodistának is jó lehetne…”  Szenzációsan hozta az eredetit.

A dalok között sztorizgatás, kedves emlékek felelevenítése, melyből kiderült az is a billentyűs, Nagy Zsolt egészen fiatalon már a Piramis együttesben száguldozott a billentyűkön. Derzsi Zsolt példaképe első Omegás koncertélményéhez fűződik, amikor Molnár György Elefánt gitárjátékát csodálta.

a_charli.jpg

Majd következtek olyan régi, a hazai rockzene egén fényesen csillogó, nagysikerű Piramis dalok, mint: Szállj fel magasra, Ha volna két életem, a Becsület… Saját érzéseit belecsempészve, új értelmet adva az egyes daloknak szólaltatta meg újra, nosztalgiázva a régi ikonikus rock dalokat, melyek annak idején nagy hatással voltak rá.

Edda: a Kör, Érzés, Álmodtam egy világot magamnak, a Hűtlen, Kölyköd voltam, Minden sarkon álltam már… A dalok alatt végig tombolás, lábdobogás, a hangulat a tetőfokán.

Attila megosztotta első „távkapcsolatát” Földes László Hobo-val a Szétszakítottak szövegkönyvének véleményezése kapcsán. Kicsit bűnbánóan mesélte, hogy sikerült „átkeresztelnie” rajongása tárgyát kedves kollégája után szabadon, Földes Tamásnak.

A Hobo Blues Band nagysikerű dalai közül olyan ritkán hallott dalokkal örvendeztette meg a közönségét, mint : A felszarvazottak balladája, Három óra húsz, Rossz vér, Hosszúlábú asszony…A buli végén együtt énekelte velük az egész terem az LGT nagy slágerét, a Neked írom a dalt.

Fantasztikus volt az együtt lélegzés a közönséggel, örömzenélés, öröméneklés, szívdobbanás egy ütemre. a_hangulat.jpg

Ami nem véletlen, hiszen a közönségből sokan ugyan ezeken a rockzenéken nőttünk fel. Akik Attila pályáját a kezdetektől figyelemmel kísérik, nekik nem újdonság, hogy az elmúlt húsz évben a színházi sikerek mellett időről időre visszatért a rockzenéhez és fergeteges koncerteket adott országszerte első albuma, az Ébredjen a nap dalaiból. Ezeknek a koncerteknek nagyrészét képezték nála mindig a nagy elődök, példaképek ikonikus rockdalai hatalmas sikerrel. Fantasztikus élményekkel teli koncertsorozat volt a 2009. 2010-es év.

regi_koncik_osszeall.jpg

Ebben az időszakban nagyon el voltunk kényeztetve, koncert-koncert után, de imádtuk minden állomását. Attila végre ezeken önmagát adta, szívét, lelkét beleadva és élvezte, hogy adhat a közönségnek… A dalokból szabadon: szálltunk a falevelekkel, hiszen volt cél, felszálltunk a csillagokba… Szerettük nagyon! Fergeteges hangulat, együtt éneklés, csodálatos dalok voltak: Aranypart, Viadal, Nézőpont, Szemedben a tűz…

A régi nagyszerű rock daloknak is új értelmet adott: A zöld, a bíbor, és a fekete… a csúcs volt. Koncertjei nagy érdeme, hogy akkor megtanította velünk Radics Béla nevét, aki a hazai rock hőskorának fantasztikus gitár virtuóza volt, a hazai rockzene legendás, nagy hatású alakja. Emléke előtt tisztelegve Dolhai Attila koncertjeinek elmaradhatatlan részévé vált a dal. Az est legszebb gondolata hangzott el Attilától a gitáros méltatása kapcsán: „Radics Béla volt a földre szállt mennyország…”  

Mindegyik koncert magával ragadó, energikus, csupa tűz, móka kacagás, bensőségesség volt akkor. A közönség rajongott érte. Attila valamikor álmodott egy világot magának, és ennek a világnak a kapuit újra, és újra kitárta előttünk… mi pedig minden koncerten vele álmodtuk ezt az álmot tovább…

Ma pedig a fiatalabbakat, akik a színházban Rómeóként szerettek bele hangjába, most ő tanítja a rockzene szeretetére is…

regi_koncik_2.jpg

Ennek az estének a dalait hallgatva, a mámoros hangulat fantasztikus emlékeket csalt elő a régi szép időkből. Bár azóta eltelt jópár év, mindannyian változtunk, Dolhai Attila is, de egyvalami nem változott a tűz és a hév. A szenvedélye, az „első szerelem” a rock zene iránt. Lelke mélyén ma is az a lázadó, vad rocker, akiért a jelenlévők közül a kezdetekkor sokan a fél országot bejártuk. Ma is úgy tudja lázba hozni a közönséget, ami egyszerűen fantasztikus.

Nemrég a Librettó című TV műsorban beszélgetett a klubról és a koncertről Csőre Gábor műsorvezetővel, aki megkérdezte a sűrű színházi elfoglaltság mellett, hogy van minderre ideje… Attila válasza sokat elárult…

„Tudod, ha valamit szeretsz csinálni, amiben hiszel…”

Aki szeretne átélni Dolhai Attilával ilyen őrületes élményt, az az évad utolsó Klubkoncertjén még megteheti.

A rendhagyó januári születésnapi bulija után április 16-án visszatér a Muzikum Klub színpadára zenekarával, ahol legújabb albuma, a Genezis dalaival várja a rock szerelmeseit, de nem hiányoznak majd a most előadott nagysikerű dalok sem.

Az április 16-i estre jegyek a https://dolhai.hu/webshop/genezis-klub-koncert/ oldalon válthatók. Genezis albumról bővebb információ a https://dolhai.hu/genezis/ oldalon olvasható.

Írta: Kókainé Ibolya

Fotók: / Art&Lens / 

Régi fotók: / Modla Krisztina, Emmer László /

 

 

 

 

 

       

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhazvarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr9018057812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása